Lijfrente

Met hulp van de belasting sparen voor je oude dag! Dat klinkt aantrekkelijk en dat is het in veel gevallen ook! je betaalt de belasting pas als je de AOW leeftijd bereikt en dat is vaak minder dan wat je nu betaald. Je legt ieder jaar of maand een vooraf afgesproken bedrag in tot aan het moment dat je hebt afgesproken de lijfrente uit te laten keren.

lijfrente
lijfrente belasting

Hoeveel pensioen mag je opbouwen

De overheid bepaalt hoeveel pensioen je mag opbouwen en heeft alles te maken met je inkomen en het pensioentekort wat je hebt. Wij rekenen alle voor je door, zodat jij precies weet hoeveel je jaarlijks, met belastingvoordeel, opzij kan zetten.

Lijfrente voor ondernemers

Als zzp’er bouw je geen pensioen op via een werkgever. je bent eigen baas, dus ook je eigen pensioen moet je regelen. Als je later niet alleen afhankelijk wilt zijn van een AOW uitkering, dan moet je zelf wat regelen. Wil je eerder stoppen met werken? Dan is het verstandig om vroegtijdig te gaan sparen voor later. Dat kan ook via een lijfrente polis.

Daarbij mag je als ZZP-er de fiscale oudedagsreserve omzetten in een lijfrente, voor als je bijvoorbeeld met pensioen gaat. Pas dan betaal je belasting over de lijfrentetermijnen. De belangrijkste voorwaarden van de fiscale oudedagsreserve:
  • U voldoet aan het urencriterium van minimaal 1225 uur per jaar.
  • U heeft aan het begin van het aangifte jaar nog niet de AOW-leeftijd bereikt.
  • U bent een ondernemer voor de inkomstenbelasting.
lijfrente